onsdag 14 april 2010

Tisdag 1/12 - en vecka efter operationen

På morgonen kommer nattängel in och berättar att hon och sjuksköterskan pratat om tappningen under natten. Hon berättar att hon skrivit en avvikelserapport. Jag kan ju få följder av detta (vilket jag vet - det är ju inte samma bakterieflora precis). Känner mig besvärlig igen. Det har ju hänt så mycket under min tid på avdelningen tycker jag. Jag är INTE en person som vill vara till besvär och bråka, samtidigt som jag känt att jag behövt säga till ibland. Får veta att jag kan räkna med nattängels ord om jag behöver. Min rumskompis bekräftar också att hon ju hört alltihop bakom drapperiet och att hon också stöttar mig! Glad att mitt i detta träffa vänliga människor...
Frukost i ståstol och normala rutiner.

Dr P överläkare kommer på besök. Han och dr B var båda i tjänst under min operation och jobbade ihop. Han berättar också lite om operationen och är också glad att det verkar ha lyckats. Det kan ta tid innan alla nervändar "hittar" varandra igen efter en operation som denna - uppåt ett år. Om allt inte känns bra nu direkt så finns det hopp. Det bästa och viktigaste är att smärtan ut i benen verkar ha gett med sig! Ännu en lugn förtroendeingivande dr som gjort ett bra arbete.

Får åka sängtransport för att få korsetten justerad. Svullnaden har lagt sig ganska mycket över helgen. Får med instruktion hur vi ska göra själv hemma vid justering. Viktigt att hålla plattan som en pizza i handen, annars vulkar den ihop och blir förstörd. Tillbaka med ny transportör.

Sjukgymnasten tittar förbi. Vi tar en tur med krycka i trapporna. Får lära mig i vilken ordning jag ska ta benen uppåt respektive neråt eftersom mitt högra ben är lite svagare pga MS. Går jättebra! Hon vill att jag ska försöka gå med kryckor inomhus hemma. Förklarar mina kognitiva problem. Har pga dem svårt att koordinera och att hålla reda på armar och ben. Att jag dessutom skulle hålla reda på två kryckor! - kul - lyckas göra ett skatbo på tre sekunder!
Vi kommer fram till att rollatorn är bra för mig som trygghet - ska prata med arbetsterapeuten så att jag får en mindre smidigare att ha inne hemma. Thony är bra utomhus och jag fick honom för att ha i bl a trädgården. Kan vara lite onödigt skräpigt att ha samma ute och inne. Jag får ju INTE städa! Vi bor på landet och chansen att det blir vått och kladdigt är stor.
Går en tur i korridoren både med och utan Thony. Sköterskeeleven smyger upp bakom och kommenterar att det går bra... BRA, det går super! Detta hade jag inte trott...
Vi går igenom förhållningsreglerna och vikten av att jag följer dessa för lyckat resultat.
Sittförbud - tidsperiod beroende på läkning, får besked vid återbesöken - ståstolen får användas.
Om jag ligger på sidan är det viktigt att ha en kudde mellan benen. Får då bättre ryggvinkel.
Jag får inte böja mig så att ryggen rundas.
Viktigt att sängen är ca 70cm hög så att jag kan lägga mig med dykmetod. (Får hem en sjukhussäng eftersom lämplig benförhöjning till vår säng inte fanns, ska levereras idag)
Jag får inte vrida kroppen utan måste flytta fötter om jag måste vridas.
Och en massa annat. Skriver ner. Sjukgymnasten har nu förstått mitt osynliga handikapp - att jag inte minns utan måste skriva ner.

Bestämmes hemgång 2/12. SKÖNT!
Bårtaxi ska hämta klockan 14. Äldsta dottern ska hämta hjälpmedel på urologen innan. Hon hjälper mig att packa ihop och ska åka med i transporten hem. SKÖNT det också!

Kommunen ska komma hem med hjälpmedel 2/12 - toastolsförhöjning, strumppådragare, ståstol, griptång, glidlakan och innerollator. Sjuksöterskan berättar att det står något som hon aldrig sett tidigare - hjälpmedel lämnas under förutsättning att patienten är hemma. Hur kul är det att komma hem nyopererad utan toastolsförhöjning i hemmet!? Kunde ingen kommit förbi med den innan?
Jag får under inga omständigheter böja båda benen mer än 30 grader. Ett ben åt gången kan jag böja mer, men inte båda. Känner tveksamhet och oro att allt ska fungera.
Arbetsterapeuten berättar att hon inte fått bekräftelse från kommunen. Kan inte komma i kontakt med någon via telefon - bara telefonsvarare som hon lämnat meddelande till och fax som inte besvarats. Gissa hur det känns...

Träffar mannen som fått opererat in instrumentet i ryggen. Sticker ut så att man skymtar genom hans t-shirt. Ser ONT ut. Han bekräftar att det gör ont också. Eftersom han ska känna efter hur hans smärta ner i benen påverkas ska han ju helst inte ta smärtstillande mer än till natten. Stackare! Nästa dag ska så dr ställa in ryggen med ett instrument som monteras på skruvarna. Bra att man kan testa så att man inte stelopererar i onödan, men stackare... Träffar tyvärr inte honom igen, så jag vet inte hur det gick. Hoppas att det blev bra för hans skull!

Pratar med några andra patienter jag träffat innan. Vi är fyra som ska åka hem nästa dag. Vi undrar hur våra Ullaredsresenärer i personalen har det. Många av oss patienter har haft roligt med dem. TV-serien från Ullared på kanal 5 har gjort sitt. Vi har gett tips om att de ska hålla ögonen öppna efter andra Ullaredsresenärer... Förslag...
Behövs lite gymnastik av skrattmuskler nu!

kommer ett "klipp" här

Blir tappad flera gånger under dagen. Måste erkänna att jag spänner mig, men det är kanske inte konstigt... Blir varsamt behandlad idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar